YİYİN, İÇİN FAKAT İSRAF ETMEYİN!
‘Ramazan paylaşmaktır.’
Ramazan ayında etrafımızda en sık duyduğumuz sloganlardandır.
Peki gerçekten paylaşmayı eylem haline dönüştürüyor muyuz, yoksa sadece slogan olarak mı kalıyor?
Evet, kalabalık sofralar kuruyor, mutluluğumuzu, yemeğimizi paylaşıyoruz.
Peki sonrasında tabağımızda, tencerede kalan yemeği; bayat diye atılan ekmeği düşünüyor muyuz?
Cevap çoğunlukla hayır.
Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünyada her yıl 1.3 milyar ton yemek çöpe gidiyor. Ülkemizde ise her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Dünyanın yarısı obezitenin neden olduğu ölümcül hastalıklarla savaşırken; diğer yarısı açlıkla mücadele ediyor.
Birleşmiş milletlere göre günümüzde her 9 kişiden biri açlık sıkıntısı çekiyor ve maalesef her 5-10 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor.
Bu konuda hepimize görev düştüğünü düşünüyorum.
Alacağımız basit önlemlerle gıda israfının önüne geçmede etkili olabiliriz.
Gıda israfını önlemek için birkaç ipucu bırakıp yazımı sonlandırıyorum ;
· Alışverişe çıkmadan önce planınızı yapın. Markete girdiğinizde, özelikle ramazanda aç olarak girdiyseniz, ihtiyacınız olmayan pek çok şeyi market arabasına atmanız muhtemel.
· Aldığınız ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihi yakın ürünlerin tüketilmeyip çöpe gitme ihtimali de yüksek.
· Aldığınız ürünleri buzdolabına/dolaba tüketim önceliğinize göre dizmek size avantaj sağlayacaktır.
· Tüketebileceğinizden fazlasını aldıysanız fazla olan kısmı dondurabilirsiniz.
· Tabağınıza küçük porsiyonlar şeklinde yemek almaya özen gösterin. Küçük porsiyonlar servis ederek, tabakta kalan artık yemekleri çöpe atmak yerine diğer bir öğün için saklama şansınız olacaktır.
· Fazla meyve, sebze aldınız ve bunlar da tüketemeden çürüdü. Çöpe atmak yerine bahçenizdeki veya evde baktığınız saksı bitkilerine yararlı olacak gübre olarak kullanabilirsiniz.
· Atmayı düşündüğünüz, her şeye rağmen tüketemediğiniz yiyecekleri bir kaba koyarak kapı önüne bırakarak hem sokaktaki dostlarımızı sevindirip hem de o gıdanın çöpe gitmesini önleyebilirsiniz.
· En çok israf edilen gıdaların başında gelen ekmeği bayatladıktan sonra da değerlendirebileceğiniz bir çok tarif mevcut. Yeter ki siz israfın önüne geçmek isteyin.
Araf Suresi’nde belirtildiği üzere; ‘Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. ‘
2 yorum
Çok sığ bir anlatım, keşke gerçekten israf yapanların dahil edildiği geniş kapsamlı bir yazi olsaydı.israf sadece tabagindaki yemeğin ve bardagindaki içecegin bitirilip/bitirilmemesi değildir.Bahsini yapıp yazdığın konu, denizdeki kum tanesidir!
‘İsraf’ gibi uçsuz bucaksız bir konunun gazetede ayrılan bir köşeye sığdırılma düşünceniz biraz abes kaçmış taktir edersinizki. Gayet güzel açıklayıcı akıcı bir dille nelerden kaçınılması, nelerin yapılması gerektiği anlatılmış. Eğer israfla alakalı daha geniş kapsamlı bilgi almak istiyosanız zaten gazeteden değil kitaplardan bu bilgilere ulaşmanız daha mantıklı olacaktır 🙂