Sakarya Kanatlı Hayvan Yetiştiriciler Birliği Başkanı İrfan Demiray, Türkiye’nin tavuk üretiminin yüzde 30’unun Sakarya’dan karşılandığını ancak artan girdi maliyetleri karşısında dayanamadıklarını ve bu nedenle üretimi durdurduklarını belirtti.
ferizlide.com’dan:Metin Üstübi’nin Haberi
‘YÖNETMELİĞE UYULMUYOR’
Sakarya Kanatlı Hayvan Yetiştiriciler Birliği, her akşam bir ilçede yaptıkları sektörün sorunlarını içeren toplantısını Cumartesi akşamı Ferizli’de ki tavuk yetiştiricileri ile yaptı.
Tavuk yetiştiriciliğinde yaşanan sıkıntıları dile getiren Sakarya Kanatlı Hayvan Yetiştiriciler Birliği Başkanı İrfan Demiray, bazı tavuk entegre firmalarının, kanatlı hayvan eti üretiminde sözleşmeli üretime yönelik çıkarılmış yönetmeliğe uymaması nedeniyle üreticinin büyük sıkıntıya girdiğini ve 9 Mayıs 2018 tarihinden itibaren tavuk yetiştiriciliğini durdurduklarını, bunu noter vasıtasıyla ihtarname çekerek entegre tesislerine bildirdiklerini dile getir.
Başkan Demiray, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 27.10.2017 tarihinde çıkan kanatlı hayvan eti üretiminde sözleşmeli üretime yönelik çıkarılmış ve sektör adına önemli bir düzenleme getirilmiştir. Sakarya’da ki bazı entegre tesisleri bu yönetmeliğe uymamaktadır. Tarım il müdürlüklerimizi bu yönetmeliğin uygulanması yönünde göreve davet ediyoruz” dedi.
‘SEKTÖR KAN KAYBEDİYOR’
Sektörün içinde bulunduğu son durumu anlatan Demiray, ”Sakarya ilinde 1.231 işletme ve 650 üretici var. 45 günlük bir dönemde 32 milyon adet, senelik bazda 192 milyon adet tavuk üretimine sahip olup Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 30’unu tek başına üreten bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Direkt olarak 6-7 BİN dolaylı olarak yaklaşık 25-30 BİN kişinin Sakarya’da geçimini sağladığı bir sektördür. Sakarya için bu kadar öneme sahip olan tavukçuluk sektörü kan kaybetmektedir. Son yıllarda artan yüksek maliyetler tavuk üretimini durma noktasına getirmiştir. Artan girdi maliyetleri üretimdeki kazançlara maalesef yansımamıştır. Bu süreçte Sakarya’da 463 tavuk çiftliği işletmemiz ne yazık ki bu sıkıntılara daha fazla dayanamayıp kapanmıştır” diye konuştu.
ÜRETİMİ DURDURMA KARARI
Sektörün içine girdiği açmaz üretimi durdurmamıza neden olmuştur. Demiray, “Manisa’dan başlayıp Türkiye’nin 7 ilinde 1 Şubat 2018 tarihi itibari ile üretimi durdurma kararını bizim Sakarya’mızda da gündeme gelmiştir. Üreticilerimiz birliğimizle irtibata geçip bu harekete destek olmamız yönünde tavır sergilemiştir. 21 il birliğimiz ve Ankara merkezli Merkez Birliği’miz var. Tarım Bakanlığı nezdinde bir komisyon kurduk ve maliyet analizi raporu sundu. Aynı şekilde Tarım Bakanlığı kendi bünyesinde bir komisyon kurdu ve maliyet analizi raporu yayınladı. Çıkan rapor neticesinde bir tavuğun yetiştirme maliyet bedeli 1,25 TL olarak tespit edildi. Fakat bölgemizde ki bazı tavuk entegre firmalarının bu yönetmeliğe uymaması ve tespit edilen maliyetlerin, kesintilerle birlikte neredeyse 1/3’üne denk gelen rakamdan ödeme yapması üreticimizi büyük sıkıntıya düşürmüştür. Bundan dolayı Marmara bölge olarak; Bilecik, Kocaeli, Düzce, Akçakoca, Bolu, Bursa ve Sakarya olarak 11 gündür üretimi durdurmuş durumdayız. Bunun etkisi 45 gün sonra hissedilecektir.’ Dedi.
HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM
Demiray, ”Avrupa’da halen yasaklanmamış maddeler bizde yasaklanmıştır, Avrupa Birliği Standartlarının üstünde üretim yapıyoruz. Bu sektör ne devlet ne de entegre tesislerden teşvik almadan kendi özsermayesi ile büyümüştür. Bu sorun çözülmezse, üreticilerimizle bir Kooperatif şeklinde birleşerek kendi entegre tesislerimizi kurma düşüncelerimiz gündeme gelebilir. Sorunu çözene kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye belirtti. Yani: Demiray, “Ya o firmalar çiftlik sahibi olacak ya biz entegre sahibi olacağız.”