Siyasi çıkar uğruna içi boşaltılan Kızılelma ülküsü
Geçmişte ‘Kızılelma’ kelimesi değerli ve sırlı bir ülkü olduğundan sadece Türk milliyetçilerinin önem verdiği ve seslendirdiği heyecan veren bir kelimeydi.
Hatta bu kelimeyi dillendirenlere hayalperest, ırkçı, kafa tasçı vs. Laflarla ötekileştirmeye, dışlamaya sözbirliği edilmiş gibi saldırılırdı.
Zaman geçip devran dönüp vakit ilerledikçe ayaklar altına alınmış milliyetçilik baş üstüne çıkıp değer kazanmaya başlayınca; bir anda Kızılelma tv dizilerinde, köşe yazılarında, siyasi çıkar için günlük kullanılan kelimeler arasında yerini aldı. Ne var bunda ne güzel bak herkes Kızılelmacı oldu işte diyebilirsiniz! Lakin içi boş sloganlaştırılmış deyimden öteye geçmediğini de maalesef müşahede ediyoruz. Türkiye’nin savunma sanayinde teknolojik muharebe uçaklarına böyle bir isim verilmesi elbette güzel. Ancak bu isim olmaktan da öte geçmeli ve yeni nesillere Kızılelma anlatılmalıdır.
Ziya Gökalp’in
Demez Taş, kaya
Yürürüz yaya..
Türküz, gideriz
Kızılelmaya
Mısralarında ifade ettiği üzere şuurlu nesillerin ortak ülküyle yetişmesini sağlamak ve başarmak gerekir.
Büyük Türkçü Nihal Atsız, “Bir topluluktan ortak ülküyü kaldırın, insanların hayvanlaştığını görürsünüz. Ortak düşünce olmayan toplulukta, herkes, yalnız kendi çıkar ve zevkini düşünür. Böyle bir toplulukta fedakârlık, saygı, nezaket kalmaz. Bencillik, kabalık, rüşvet, iltimas ve namussuzluğun türlüsü alır yürür.” Atsız, “Kızılelma Türk milletinin manevi besinidir” der.
Peki neydi Kızılelma: Kızıl Elma ilk defa Orta Asya Türklerinde ortaya çıktı. Özellikle Ergenekon Destanı’nda yer alan bölgeleri kaybetmek ile beraber, bu bölgeleri yeniden ele geçirme ideali üzerinden ortaya atılmıştır. Oğuzların Türk birliği ile beraber Hakimiyet idealini, Altın topu, yani Kızıl Elma’yı ele geçirme şeklinde anlatılabilir. Daha sonraki asırlarda
Hıristiyan dünyasının merkezi olan Roma’daki kilisenin kızıl bakırdan kubbesi anıştırılarak, ulaşılacak, ele geçirilecek en uzak ve en son coğrafi uç, nokta anlamında Roma ve Viyana kentlerine verilen simgesel ad. Yeryüzündeki Türklerin birleşip kuracakları, nerede olduğu bilinmeyen ülküsel bir ülke. Bu minval üzere heyulası geniş nesiller yetiştirmekle:
Gökalp devam ediyor:
Kızılelma yok mu? Şüphesiz vardır;
Fakat onun semti başka diyardır…
Zemini mefkure, seması hayâl…
Bir gün gerçek, fakat şimdilik masal…
(…)
Kızılelma oldu bir güzel Cennet:
Oradan Turan’a yağdı saadet.
Ey Tanrı icabet kıl bu duaya:
Bizi de kavuştur Kızılelma’ya!…
27.05. 2023 Mustafa üstübi Ferizli