“Çanakkale Geçilmez” Şuuru ve feraseti gelecek nesillere aktarmak adına Hatice Aslan ilk/ortaokulu öğretmenlerinden anlamlı çalışma…
Okullarının giriş kısmına Çanakkale şehitler anıtının birebir aynısını yapmaya çalışan öğretmenler; bu çalışmayı Öğrencilerinin okula her giriş çıkışlarında atalarının bu vatanı ne zorluklarla kazandığını bilmeleri ve bu şuurla hayatlarının devam ettirmelerini. Ülkemizin bekası için hepimizin hiç durmaksızın çok çalışamamamız gerektiğini bilinciyle unutmamak adına yaptıklarını söylediler. Özellikle Türk Silahlı Küvetleri arşivlerinden Sakarya Ferizli- ve civarındaki bölgelerinde Çanakkale cephesine giden Şehitlerimizin isimlerini bulup bu yörenin çocuklarının ve ülkemizin dört bir yanından giden şehitlerimizin isimlerini anıtlara yazdık, söz konusu vatan olduğunda gerisinin teferruat olduğu bir millet olduğumuzu bu günlerde de de göstermekte olduğumuz Afrin’de bizim birlik ve bütünlüğümüze ne kadar düşkün olduğumuzun yegane göstergesi olmuştur, dediler
İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrü Sevinç; Öğretmenlerimizin yapmış olduğu çalışamaları, bize bırakılan bu Vatanı, her karış toprağının kanla sulandığı, bizler Eğitim neferleri olarak sonraki nesillere Dünyada eşi benzeri görülmemiş çetin bir savaşa sahne olan, toprağın her zerresinin şehit kanı ile sulandığı Çanakkale Zaferini, yalnızca bir askeri başarı değil, izzeti nefsi ve haysiyeti ile oynanmak istenen büyük Türk milletinin topyekûn ayağa kalktığı bir diriliş ve yükseliş abidesi olarak görmeliyiz. Çanakkale Zaferi, vatanın ve milletin bekası için canlarını feda edecek kadar benliklerinden vazgeçmiş yüz binlerce milli kahramanın tüm imkânsızlıklar içinde verdiği ilahi bir mücadele gücü olduğunu eğitmciler olarak her fırsatta dile getirmek, haykırmak zorundayız. Nitekim 18 Mart Şehitler gününü Bu duygu ve düşüncelerle vatan Şairi Mehmet Akif’in kutlu askerlerimiz için ‘ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhid’i, Bedr’in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi…’ dediği üzere; Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da, bugün yurdun her köşesinde ve sınırlarımız ötesinde terörle mücadelede görevlerini ifa ederken şehadet şerbetini içen kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.
Bugün Anadolu coğrafyasında bağımsız olarak yaşıyor olmamızı, o gün tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” diye haykıran etnik kökenleri, mezhepleri ne olursa olsun vatanın her köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen kahraman ecdadımıza borçluyuz… Diye belirtti.
Çanakkale şehitler anıtı Türk’ün tükenmezliğinin simgesi, birlik ve beraberliğimizin kanıtıdır. Çanakkale savaşlarında şehit düşen yaklaşık 253 bin şehidimizi simgeleyen abidelerin en görkemlisidir. Bu anıt, hepimizin gönlünde geleceğe güven yansıtan, Türk milletinin en zor döneminde bile yedi düveli dize getirebileceğini ve yüz binlerce şehit pahasına vatan topraklarını ebediyen koruyacağını gösteren anıtımızdır. Anıtın projesi 1944 yılında MSB tarafından açılan yarışma ile belirlenmiştir. Bu anıtımız ilk olarak Gelibolu Yarımadasında Alıçıtepe’de yapılması planlanmış ancak arazinin bozuk olması ve denize uzak olmasından dolayı vaz geçilmiştir. Daha sonra Hisarlık burnunda Morto’ya hakim 50 metre rakımlı olan Hisar Burnuna yapılmıştır.
Dört sütun üzerine oturtulan abide milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir. Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir.