Nasıl korunabiliriz? Sorularını cevapladı ve ekledi ülkemizde böyle bir durum saplanmamıştır.
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji bölümünden Dr.Öğretim Üyesi Özlem Güner Soğuk algınlığına neden olan coronaviruslar her yıl kış aylarında görülmektedir. Ayrıca coronaviruslar Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi ağır hastalıklara da neden olmuştur.
Dr.Öğretim Üyesi Özlem Güler yeni coronavirus (nCoV) daha önce insanlarda görülmemiş olup ilk olarak 31 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde saptanmıştır. Coronavirusların ilk kaynağı hayvanlardır (zoonotik) ancak gelişen solunum yolu enfeksiyonu daha sonra insandan insana bulaşabilmektedir. Yeni Coronavirusun hangi hayvandan bulaştığı bilinmemektedir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda virusun bulunduğuna dair kanıt yoktur. Virusun, öksürme, hapşırma ve burun akıntısıyla oluşan damlacıklar yoluyla bulaştığı düşünülmektedir ve kuluçka dönemi 14 gündür.
Dr.Öğretim Üyesi Özlem Güler yeni Coronavirus, asemptomatik (bulgu vermeden) seyredebileceği gibi solunum yolu enfeksiyonuna da neden olabilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonu bulguları arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı bulunmaktadır. Yaşlı ve başka ek hastalığı (diyabet, kalp hastalığı vb.) olan bireylerde hastalık daha şiddetli seyretmektedir. Daha ciddi vakalarda pnömoni, böbrek yetmezliği ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Ülkemizde Yeni Coronavirus hastalığı saptanmamıştır.
Yeni Coronavirusun bilinen bir tedavisi ya da aşısı yoktur.
Dr.Öğretim Üyesi Özlem Güler Hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiğini belirtti.
· Normal sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca el yıkamak ya da alkol bazlı el antiseptiklerini kullanmak virusu öldürmektedir.
· Özellikle öksüren ve hapşıran kişilerden en az 1 metre uzak durulmalıdır.
· Yüzeylerde olan virusla enfeksiyon mümkün olduğundan, eller yıkanmadan, gözlere, buruna ve ağza götürülmemelidir.
· Öksürme ve hapşırma halinde kağıt mendille ya da dirsek içiyle ağız ve burun kapatılmalıdır.
· Hayvan kaynaklı yiyecekler (et, süt vb.) çiğ olarak tüketilmemelidir.
· Maske kullanımı virusun bulaş riskini azaltmaktadır ancak tamamen engellememektedir. Dedi.